(uit de Echo)
Bij Gaaspstraat 8 vond op  donderdag 4 november de herdenking bij het kindermonument plaats.
In de periode 3 november 1941 tot 14 augustus 1943 werd de speeltuin aan de Gaaspstraat  door de Duitse bezetter gevorderd om er een Joodse markt te vestigen waar alleen Joden mochten kopen en verkopen.
De opening werd verricht door de voorzitter dhr. B. Meijer. Daarna werd een toespraak gegeven door mevr. L. Huffener-Veffer, overlevende van het kindertransport uit kamp Vught, in samenwerking met mevr. M. Ohrimger. Leerlingen van basisschool St. Catharina tonen hun werk. Vervolgens zongen de kinderen het lied ‘de soldaat’ van Nick en Simon. Liesbeth List zong twee liederen uit de Mauthausencyclus van Mikis Theodorakis, onder begeleiding van dhr. J. Smits.

25 april 2010
Slachtoffers Ravensbrück herdacht in Amsterdam

AMSTERDAM – Bij het monument op het Museumplein in Amsterdam hebben zondag ongeveer honderdzestig overlevenden, nabestaanden en belangstellenden de bevrijding van het Duitse vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück herdacht. Ze hielden een minuut stilte, lazen gedichten voor en legden bloemen neer.

Waarnemend burgemeester van Amsterdam Lodewijk Asscher, vertegenwoordigers van de Duitse ambassade en het Amerikaanse consulaat en leerlingen van de Nicolaas Maesschool die het monument hebben geadopteerd, woonden de herdenking bij. Voormalig staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) hield een toespraak. Ze benadrukte hoe belangrijk het is dat het verhaal van de vrouwen van Ravensbrück ook aan de volgende generaties wordt verteld. ”Ook zij moeten zich bewust zijn van de gruwelijkheden van de holocaust.”

Bussemaker bezocht het voormalige concentratiekamp in 2008 met een groep Pabo-studenten. Het maakte diepe indruk. De overlevenden, die ze toen maar ook later sprak, zijn volgens haar geen gebroken slachtoffers maar stralen ondanks hun inmiddels hoge leeftijd kracht en heldhaftigheid uit. ”Wat ik nog indrukwekkender vond, is dat die vrouwen elkaar nog steeds ontmoeten. Bij hen komt ook de onvermijdelijke vraag op wie hun rol overneemt als ze er niet meer zijn.” Het antwoord is volgens de voormalig staatssecretaris simpel: ”wij allemaal”. Vrijheid is ook nu niet vanzelfsprekend. ”Vrijheid vergt onderhoud en soms strijdbaarheid en heldhaftigheid.”

Naar schatting zo’n 90.000 onschuldige vrouwen kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog om in het kamp, dat in de winter van 1938-1939 werd opgericht. De slachtoffers arriveerden er in overvolle goederenwagons en werden vervolgens vernederd en mishandeld. Ze moesten uitputtend werk verrichtten, hadden honger, stonden urenlang op appèl en velen moesten het uiteindelijk met de dood bekopen.

Het Comité Vrouwen van Ravensbrück, dat de herdenking jaarlijks organiseert, is opgericht door enkele overlevenden van het kamp. Ze waarschuwen nu de jongere generatie: ”Wat wij hebben meegemaakt mag zich nooit herhalen en ook nu moet er blijvend gestreden worden tegen welke vorm van onrecht dan ook.” (ANP)

[smooth=id: 17; width:600; height:360; timed:true; arrows:true; carousel:true; links:true; info:false; align:left; frames:false; delay:9000; transition:fadeslideleft; open:true; text:foto\’s;]

httpv://www.youtube.com/watch?v=lP3gciULC_U

ravensbruck_2010-25 apr

Op 15 april verscheen het boek “Post uit de vergetelheid” van Bennie Vlaskamp.

Ik was aanwezig bij de presentatie in het Joods Historisch Museum

Bekijk de Youtubefilm

httpv://www.youtube.com/watch?v=nZGfIpijVaI

Op 12 april 2010 was ik in Westerbork !

Speld van verdienste

Uit Brabands Dagblad 29-03-2010

VUGHT De eerste Speld van Verdienste van Nationaal Monument Kamp Vught is zaterdag uitgereikt aan Lotty Huffener (88). Zij kreeg deze omdat zij zich als oud-kampgevangene, heeft ingezet voor onder meer de oprichting van de Vriendenkring.

Deze Vriendenkring die in 1990 werd opgericht en dit jaar evenals monument Kamp Vught 20 jaar bestaat, heeft zich onder meer beijverd voor de herinrichting van het terrein.

Huffener is nog de enige overlevende van het groepje vrouwen dat aan de wieg stond van de Vriendenkring. Huffener toonde zich zaterdag bij de uitreiking zeer vereerd maar benadrukte dat de onderscheiding zeker ook voor Louise Affolter, Hetty Voute en Tineke Wibaut is.