Heddy’s moeder Louise de Montel was een hartsvriendin van Lotty. Toen Louise in 1993 overleed, ervoer Lotty dat als de dood van een zusje. Haar kinderen beschouwde ze ook als familie en dat was wederzijds.
De ervaringen van haar ouders droeg Heddy met zich mee. In de pers wordt weinig tot niets verteld over de voorstellingen die zij, met haar broer Frank Affolter, hierover maakte. Ik licht er een uit; de adembenemende uitbeelding van haar moeder in ‘de bunker’ zie en voel ik nog zo voor me: ‘Tienduizend zakdoeken’. De titel refereerde aan de tienduizend zakdoeken die haar vader eens kocht, een voor iedere traan op de wereld.
In deze voorstelling vertelde Heddy, samen met actrice Myra de Jong, het verhaal over de ontmoeting in Kamp Vught van haar Joodse vader Koen Affolter en haar moeder, de Surinaams-Joodse Louise van de Montel. Haar mooie stem bezorgde haar in Vught de bijnaam de Vughtse nachtegaal. Medegevangene Wim Vlijm herinnerde zich vooral haar uitvoeringen van Ave Maria als ‘een stukje “hemel” in een zee van ellende, verdrukking en onrecht’. Het gruwelijke Bunkerdrama maakte Van de Montel aan den lijve mee: als strafmaatregel waren 74 vrouwen in de nacht van 15 op 16 januari 1944 opgesloten in een cel van negen vierkante meter – tien vrouwen overleefden de nacht niet.
Van Kamp Vught werd Louise getransporteerd naar Westerbork, Bergen-Belsen en vrouwenkamp Ravensbrück. Op 24 april 1945 kwam voor Louise de bevrijding door het Zweedse Rode Kruis, tijdens de zogenaamde graaf Bernadotte-actie. Via Göteborg arriveerde ze eind augustus in Nederland. Net zoals Lotty.
Mirjam Huffener
Bron: mijn herinneringen en Eva Moraal, Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland