25 april 2010
Slachtoffers Ravensbrück herdacht in Amsterdam

AMSTERDAM – Bij het monument op het Museumplein in Amsterdam hebben zondag ongeveer honderdzestig overlevenden, nabestaanden en belangstellenden de bevrijding van het Duitse vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück herdacht. Ze hielden een minuut stilte, lazen gedichten voor en legden bloemen neer.

Waarnemend burgemeester van Amsterdam Lodewijk Asscher, vertegenwoordigers van de Duitse ambassade en het Amerikaanse consulaat en leerlingen van de Nicolaas Maesschool die het monument hebben geadopteerd, woonden de herdenking bij. Voormalig staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) hield een toespraak. Ze benadrukte hoe belangrijk het is dat het verhaal van de vrouwen van Ravensbrück ook aan de volgende generaties wordt verteld. ”Ook zij moeten zich bewust zijn van de gruwelijkheden van de holocaust.”

Bussemaker bezocht het voormalige concentratiekamp in 2008 met een groep Pabo-studenten. Het maakte diepe indruk. De overlevenden, die ze toen maar ook later sprak, zijn volgens haar geen gebroken slachtoffers maar stralen ondanks hun inmiddels hoge leeftijd kracht en heldhaftigheid uit. ”Wat ik nog indrukwekkender vond, is dat die vrouwen elkaar nog steeds ontmoeten. Bij hen komt ook de onvermijdelijke vraag op wie hun rol overneemt als ze er niet meer zijn.” Het antwoord is volgens de voormalig staatssecretaris simpel: ”wij allemaal”. Vrijheid is ook nu niet vanzelfsprekend. ”Vrijheid vergt onderhoud en soms strijdbaarheid en heldhaftigheid.”

Naar schatting zo’n 90.000 onschuldige vrouwen kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog om in het kamp, dat in de winter van 1938-1939 werd opgericht. De slachtoffers arriveerden er in overvolle goederenwagons en werden vervolgens vernederd en mishandeld. Ze moesten uitputtend werk verrichtten, hadden honger, stonden urenlang op appèl en velen moesten het uiteindelijk met de dood bekopen.

Het Comité Vrouwen van Ravensbrück, dat de herdenking jaarlijks organiseert, is opgericht door enkele overlevenden van het kamp. Ze waarschuwen nu de jongere generatie: ”Wat wij hebben meegemaakt mag zich nooit herhalen en ook nu moet er blijvend gestreden worden tegen welke vorm van onrecht dan ook.” (ANP)

[smooth=id: 17; width:600; height:360; timed:true; arrows:true; carousel:true; links:true; info:false; align:left; frames:false; delay:9000; transition:fadeslideleft; open:true; text:foto\’s;]

httpv://www.youtube.com/watch?v=lP3gciULC_U